T: 01554 777998

Coleshill Centre for Economic Inclusion, Llanelli

Coleshill Centre for Economic Inclusion, Llanelli

The Brief


Carmarthenshire County Council commissioned us to establish a one-stop information shop for disabled and disadvantaged people in the Coleshill Centre for Economic Inclusion. This was to become a building that not only met the requirements of the Disability Discrimination Act, but acted as an exemplary model for future projects.
It needed to contain;

• A fully networked IT suite with wireless hubs across the building
• A fully refurbished and equipped kitchen with adapted/disability friendly features
• A woodworking workshop
• Demonstration area for daily living equipment
• Bathroom and toilet facilities
• A pottery training facility with working kiln
• A totally modernised and highly efficient heating system
• A specially adapted gym facility for disabled people

We were required to provide Architectural Services up to and including RIBA stages F/G on a direct appointment to Carmarthenshire County Council. This included design team leadership. We also needed to deliver post-contract services, including the attendance of progress meetings, and advising the Client and Contactor on matters of specification and quality.

Contract Value


Target cost of £1.6 million

Number of Units


Single unit care facility

Delivery Period


2009 – 2012

The Solution


A detailed programme of meetings were organised, where our design team collaborated with the client representatives, end users and contractor. With an emphasis on cost control even the funding partners were invited to meetings so that they could provide invaluable input to the proceedings. Regular progress meetings ensured that all parties were up-to-date at all points of the project.
Designing a fully accessible facility within the confines of an existing building structure that met the requirements of the building regulations, Disability Discrimination Act and client brief presented many challenges. These included physical access and circulation around the building as well as elements such as the design of suitable colour schemes to accommodate those with impaired vision. From the early stages of project design, we worked closely with both the Local Authority Building Control Officers and Access Officer to ensure that all aspects of the DDA were addressed.